Wat is LoRa?

LoRa staat voor Low Power Wide Area Networks (Long Range): een energiezuinig netwerk specifiek voor Internet of Things (IoT) toepassingen waarbij objecten en apparaten die weinig data gebruiken met het internet worden verbonden. Het object of apparaat wordt voorzien van een LoRa-chip en draadloze sensor. Vervolgens kunnen via het netwerk kleine hoeveelheden informatie worden uitgewisseld tussen objecten en systemen.

Met LoRa beschikt u over betrouwbare, real-time informatie over objecten en locaties. Het is ook mogelijk om opdrachten naar apparaten te verzenden. Een stroomvoorziening op locatie is niet nodig: 2 penlite-batterijen zorgen ervoor dat via de draadloze sensoren tot 10 jaar lang data kunnen worden verzonden. Hiermee maakt LoRa connectiviteit voor elk gewenst object mogelijk en is het tegelijkertijd een energiezuinige en onderhoudsarme oplossing voor objecten en apparaten die maar af en toe data hoeven te verzenden of ontvangen.

Waarom LPWAN van LoRa?

Er zijn behalve LoRa meer aanbieders van Low Power Wide Area Networks (LPWAN). De bekendste in Nederland zijn NarrowBand IoT en Sigfox. Hoewel het concept waarbij over lange afstanden kleine hoeveelheden data worden verzonden hetzelfde is, is de technologie van de verschillende aanbieders anders.

NarrowBand IoT maakt gebruik van het beschikbare 4G-netwerk. KPN maakt gebruik van een afzonderlijk netwerk voor LPWAN. Het LoRa-netwerk is landelijk volledig dekkend en heeft daarmee een groter bereik dan het 4G-netwerk. Via LoRa kan bovendien zonder gps-module geolocation, een vorm van track en trace, worden toegepast. Dit is via het 4G-netwerk niet mogelijk. De LPWAN-oplossing van Sigfox is beperkt tot het uitlezen van data van een object. Het is met Sigfox niet mogelijk om opdrachten naar een object of apparaat te versturen. Dit systeem heeft hierdoor minder toepassingsmogelijkheden dan LoRa.

De kracht van LPWAN is naast het bereik het feit dat het een energiezuinige oplossing is. Het energieverbruik is geconcentreerd rond de korte momenten waarop het object data verzendt of ontvangt. Daarna gaat het object direct weer in de slaapstand. Hoe energiezuiniger, hoe onderhoudsarmer en hoe meer toepassingsmogelijkheden. LoRa is de meest energiezuinige vorm van LPWAN. Verder werkt KPN via de LoRa Alliance in internationaal verband aan een wereldstandaard voor de LoRa-techniek, zodat op termijn roaming naadloos mogelijk is.

LoRa van SIMPoint

SIMPoint werkt met het LoRa netwerk van KPN en is de eerste en enige reseller die LoRa aanbiedt. LoRa technologie is de perfecte aanvulling op M2M-communicatie: energiezuinig en specifiek voor objecten en apparaten die niet veel data hoeven te verzenden. De mogelijkheden zijn bijna oneindig. We denken daarom graag met u mee om uw IoT-vraagstukken op te lossen en deze te vertalen naar een gezonde business case op maat. Maatwerk betekent ook: geen minimum afname en een flexibele looptijd.

De mogelijkheden met LoRa van SIMPoint

Netwerk en dataverbruik

De draadloze LoRa-technologie is niet afhankelijk van gsm-dekking of een stroomvoorziening. Hierdoor zijn IoT-toepassingen met LoRa werkelijk overal mogelijk, binnen en buiten. Het LoRa-netwerk van KPN is een landelijk dekkend netwerk. KPN is medeoprichter van de LoRa Alliance, een internationaal samenwerkingsverband dat werkt aan een wereldwijde standaard voor Low Power Wide Area Networks. Hierdoor zal roaming via LoRa in de toekomst tot de mogelijkheden gaan behoren.

LoRa is een technologie speciaal voor objecten die niet veel of vaak data hoeven te verzenden. Het dataverbruik is hierdoor beperkt. Voor het dataverbruik wordt gebruik gemaakt van databundels afgestemd op de mate van communicatie tussen het object en het systeem, het aantal zogenoemde uplinks en downlinks.

Veilige data-uitwisseling

De LoRa-technologie is veilig. De data die de sensoren verzenden en ontvangen wordt versleuteld. Om de data te kunnen bekijken en te achterhalen van welk object de data afkomstig is, heb je een set van keys, oftewel sleutels nodig. Elk object heeft een eigen key aan de hand waarvan het object geïdentificeerd kan worden. Ook de door de sensoren gemeten data wordt voor verzending versleuteld. Een veilig idee.

Geolocation

Via LoRa heeft u ook de optie van geolocation, een vorm van track en trace. Bij elke uplink afkomstig van de sensor wordt dan niet alleen de sensorinformatie verzonden, maar ook informatie over de locatie van het object. Bij geolocation wordt geen gebruik gemaakt van een gps-module om de locatie van een object te bepalen, omdat dit niet past binnen het energiezuinige LoRa-concept. In plaats daarvan wordt aan de hand van de
3 dichtstbijzijnde masten een berekening gedaan (triangulatie) waarna een indicatie van de locatie van het object wordt gegeven.

De opgegeven locatie is momenteel ongeveer tot op 100 meter nauwkeurig, maar wordt steeds nauwkeuriger. Wanneer nodig kan geolocation met aanvullende technieken zoals Bluetooth worden gecombineerd om een exactere locatie van een object vast te stellen. Bijvoorbeeld bij vermissing of diefstal kan het signaal van de sensor worden gebruikt om met een aanvullende techniek de locatie nauwkeuriger te bepalen. Het voordeel van geolocation is dat u kunt vertrouwen op een energiezuinige oplossing met minimaal dataverbruik en alleen in uitzonderingsgevallen, voor zover nodig, extra middelen in hoeft te zetten.

24/7 support

Een IoT-oplossing die het altijd doet, dat is wat u wilt! 24 uur per dag, 7 dagen in de week, 365 dagen in het jaar. Via de SIMPoint portal heeft u altijd toegang tot informatie over de connectiviteit van uw IoT-oplossingen. Daarnaast is SIMPoint 24/7 bereikbaar, voor al uw vragen.

Voorbeelden van LoRa-oplossingen

Straatverlichting

Straatverlichting biedt veiligheid en gemak, maar kost tegelijkertijd energie. Alle reden om straatverlichting gericht in te zetten en niet onnodig te laten branden. Door lantaarnpalen via LoRa te verbinden met het internet kunnen deze op afstand aan en uit worden gezet. De data die van en naar de lantaarnpalen wordt verzonden, wordt ter beveiliging versleuteld.

Met LoRa-sensoren kan straatverlichting uiterst nauwkeurig en energiezuinig worden ingezet door deze bijvoorbeeld alleen te laten branden op het moment dat er verkeer is. Wanneer een sensor een fietser of auto op de weg registreert, springt de lantaarn aan, om daarna weer uit te gaan. Een zowel voordelige als milieubewuste oplossing.

Waste management

Afvalscheiding en recycling dragen bij aan een groenere, duurzamere toekomst. Het betekent ook dat het aantal ondergrondse containers voor de inzameling van afval snel toeneemt en de logistiek rond het legen van de containers uitgebreider en complexer wordt.

Met de LoRa-technologie kunt u op afstand zien welke containers vol zijn. Vervolgens kan voor het legen van de containers een efficiënte route worden gepland waarin alleen de volle containers worden opgenomen. Hiermee wordt een forse besparing van tijd en gereden kilometers gerealiseerd.

Agrarische toepassingen

Door de combinatie van verkaveling en schaalvergroting hebben veel agrarische bedrijven grond en vee verspreid over een groot gebied. Alle locaties persoonlijk in de gaten houden is tijdrovend en onpraktisch. Ook hier biedt IoT via het LoRa-netwerk uitkomst. Sensoren verrichten metingen zodat u op afstand zowel akkerland als vee kunt monitoren. Van de akkers kan onder meer het vochtgehalte worden gemeten, zodat u op afstand het juiste moment voor bijvoorbeeld bemesting en beregening kunt bepalen. Door sensoren aan het vee te koppelen kan ook de conditie van het vee worden gevolgd. De mogelijkheden zijn legio.

De LoRa-technologie is niet afhankelijk van gsm-dekking of een stroomvoorziening en kan hierdoor probleemloos in het buitengebied toegepast worden.

Fietsen traceren

Een fiets is een diefstalgevoelig object, helaas. Dat maakt een track en trace oplossing voor fietsen interessant. Voor een M2M track en trace oplossing met gps-module is een (doorlopende) stroomvoorziening nodig, wat een fiets niet heeft. Voor een IoT-oplossing via het LoRa-netwerk is echter geen stroomvoorziening nodig. Hier volstaan 2 penlite-batterijen.

Wanneer een fiets onverhoopt is verdwenen, kan door middel van geolocation de locatie van de fiets worden bepaald. Deze techniek is in ontwikkeling en wordt steeds nauwkeuriger en kan bovendien gecombineerd worden met andere technieken om wanneer nodig nog exacter de locatie te bepalen.

Downloads

Download 1
Download 2
Download 3