Wat is LTE-M?

LTE-M is het nieuwe en netwerk voor Internet of Things (IoT) toepassingen. LTE-M (voluit: LTE Cat-M1) verbindt objecten zoals sensoren met het internet door middel van een radiomodule. Met een op LTE-M gebaseerde IoT-oplossing beschikt u over real-time en kunt u op afstand een specifiek apparaat opdracht tot actie geven.

LTE-M biedt een aanvulling op de al beschikbare mogelijkheden voor connectiviteit via 4G Machine-2-Machine en het LoRa-netwerk. LTE-M kan data tot 1 Mb per seconde verwerken. Een spraakverbinding is op termijn ook mogelijk. Tegelijkertijd is LTE-M bijzonder energiezuinig: de levensduur van de benodigde batterijen is 5 tot 10 jaar.

LTE-M in het kort

Dekking en bereik

IoT-oplossingen met LTE-M maken direct verbinding met een 4G-netwerk, zonder dat daar een gateway voor nodig is. LTE-M heeft een goede dekking op 800 Mhz. Ten opzicht van 4G en 2G heeft LTE-M een hogere dekkingsgraad waardoor de dekking in gebouwen verbeterd. In vergelijking met LoRa heeft LTE-M meer bandbreedte tot de beschikking. Hierdoor kan bijvoorbeeld een spraakkanaal kan worden ondersteund; deze functionaliteit komt op termijn beschikbaar. LTE-M van KPN is gebaseerd op de e wereldwijde 3GPP standaard van de GSMA, wat mogelijkheden biedt voor roaming.

Energiezuinig

De draadloze modules die data registreren en communiceren via het LTE-M-netwerk worden van stroom voorzien door middel van batterijen. Het energieverbruik van IoT-oplossingen met LTE-M is erg laag. De modules kunnen in een diepe, energiezuinige slaapstand gaan (Power Save Mode) of worden door middel van de Extended Discontinuous Reception (eDRX) mode alleen dan actief als de module verbinding moet maken met het netwerk om data te verzenden. De exacte levensduur van de batterijen is afhankelijk van de hoeveelheid en de frequentie waarmee data worden verzonden, maar is maar 5 tot 10 jaar is mogelijk.

LTE-M oplossingen

LTE-M is complementair aan LoRa en bestaande Machine-2-Machine-toepassingen. Connectiviteit via LTE-M is de oplossing voor situaties waarin een draadloze oplossing noodzakelijk of wenselijk is, maar meer data verzonden en/of ontvangen moeten worden dan met LoRa mogelijk is. LTE-M kent een lage ‘latency’, oftewel een beperkte vertraging tussen het verzenden en ontvangen van de data, en is bovendien geschikt voor mobiele toepassingen. LTE-M kan hierdoor uiteenlopende IoT-oplossingen voor objecten en locaties invullen. Voorbeelden zijn een slim energienetwerk (smart grid) om onder meer piekbelastingen te vermijden, fleet management, geluidsmetingen bij bouwprojecten, pinapparaten en de zogenoemde wearables.

Tarieven

Prijzen gelden tot 20 stuks. Voor grotere aantallen of afwijkende bundels adviseren wij u contact met ons op te nemen.
Looptijd abonnement 12 maanden, daarna maandelijks opzegbaar.

Alle prijzen zijn ex BTW Inclusief Prijs per maand
Bundel Regio Data in MB SMS Looptijd 1 jaar
Small*
Small 1 MB pooled EU 1 0 € 2,99
Small 2 MB pooled EU 2 0 € 3,15
Small 5 MB pooled EU 5 0 € 3,50
Small 10 MB pooled EU 10 0 € 3,95
Medium*
Medium 25 MB pooled EU 25 0 € 4,95
Medium 100 MB pooled EU 100 0 € 5,50
Medium 250 MB pooled EU 250 0 € 6,95
Medium 500 MB pooled EU 500 0 € 9,75

* Bij data en sms buiten de bundel gelden onderstaande buitenbundel tarieven

Buiten bundel tarieven
Data Small 0,19 per MB
Data Medium 0,05 per MB
SMS 0,08 per sms
Eenmalige kosten
Verzendkosten 7,50 per zending
Activatiekosten 5,00 per simkaart
Bundelwijzigingen 15,00 per wijziging