Wat is M2M?


M2M (Machine-to-Machine) communicatie maakt het beheer van apparaten en machines op afstand mogelijk. Voor het uitvoeren van controles en het verrichten van noodzakelijke handelingen hoeft u niet meer naar het apparaat of de machine toe op locatie. In plaats daarvan worden in het materieel metingen verricht.

De basis van M2M-communicatie is connectiviteit. Om te kunnen “communiceren” worden de apparaten, machines of voertuigen voorzien van een SIM-kaart. De gemeten data wordt vervolgens draadloos uitgelezen en uitgewisseld binnen een IT infrastructuur.

Met M2M heeft u de beschikking over betrouwbare, real-time informatie over uw materieel. U kunt ook op afstand aan een specifieke machine opdracht tot een actie geven. M2M-oplossingen maken het beheer van materieel eenvoudiger, efficiënter en voordeliger.

M2M van SIMPoint

SIMPoint is connectiviteitsspecialist met meer dan 10 jaar ervaring op het gebied van M2M-communicatie. Wij denken graag met u mee om (complexe) vraagstukken op te lossen en deze te vertalen naar een gezonde business case op maat. Maatwerk betekent ook: geen minimum afname van SIM-kaarten, maatwerkbundels en een flexibele looptijd.

Als klant van SIMPoint krijgt u toegang tot onze portal. Daar beheert u eenvoudig uw M2M en Internet of Things (IoT) oplossingen. U kunt via de portal:

 • SIM-kaarten bestellen
 • Bundels wijzigen
 • Facturen inzien
 • Specificaties van uw M2M en IoT oplossingen bekijken

Via de SIMPoint portal kunnen wij u ook toegang geven tot het Connectivity Management Platform van Cisco Jasper, zodat u al uw management tools overzichtelijk bij elkaar heeft. Via het Cisco Jasper Platform kunt u:

 • Regels instellen voor SIM-kaartgebruik
 • Meldingen instellen voor bundelverbruik
 • IMEI-blokkades instellen
 • Technische analyses van verbindingen uitvoeren
 • SIM-kaarten activeren en blokkeren

Met SIMPoint is M2M binnen bereik!

De SIMPoint en Cisco Jasper portal

De mogelijkheden met M2M SIM-kaarten

Soorten SIM-kaarten

SIMPoint levert de volgende type SIM-kaarten:

 • Standaard SIM-kaart
 • Micro SIM-kaart
 • Nano SIM-kaart
 • SIM on Chip (Rechtstreeks op PCB bevestigd)

De SIM-kaarten worden standaard geleverd in business grade in doordrukformaat. De business grade SIM-kaart is bestand tegen temperaturen van -25 tot 85°C. Voor M2M-toepassingen onder zware omstandigheden wordt gebruik gemaakt van industrial grade SIM-kaarten. Dit zijn zeer duurzame SIM-kaarten in de gebruikelijke formaten die bestand zijn tegen temperaturen van -35 tot 105°C.

Netwerk en dataverbruik

Kwaliteit en betrouwbaarheid staan voorop. Wij werken daarom met het netwerk en SIM-kaarten van KPN. In het buitenland kunt u vertrouwen op het netwerk van kwalitatief hoogwaardige geselecteerde partners.
Voor internationaal dataverbruik kunnen wij u altijd een passende oplossing bieden. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor één tarief voor Europees of wereldwijd dataverbruik, een databundel voor specifieke landen of een aangepaste bundel met geselecteerde providers.

Beveiligde verbinding (VPN-verbinding)

Uw M2M-communicatie verloopt via ons betrouwbare netwerk. De verzending van uw data kunnen wij desgewenst verder beveiligen door de dataverzending via een Virtual Private Network te laten verlopen, een zogenoemde VPN-verbinding. Uw data worden hiermee veilig en afgeschermd uitgelezen en verzonden. Geeft u de voorkeur aan M2M-communicatie via een eigen Access Point Name (APN)? Ook dat behoort tot de mogelijkheden.

M2M-communicatie voor data en meer

Met M2M-communicatie van SIMPoint kunt u niet alleen data uitlezen en verzenden. Wij verzorgen ook connectiviteit voor toepassingen met Voice-verbinding en SMS.
Aan apparaten kan verder een vast privé IP-adres worden toegekend, zodat een centraal systeem het apparaat altijd kan identificeren en verbinding kan maken.

24/7 support

Een M2M-oplossing die het altijd doet, dat is wat u wilt! 24 uur per dag, 7 dagen in de week, 365 dagen in het jaar. Via de SIMPoint portal en het Cisco Jasper Wireless Platform heeft u altijd toegang tot informatie over de connectiviteit van uw M2M-oplossingen. Daarnaast is SIMPoint 24/7 bereikbaar, voor al uw vragen.

M2M-toepassingen met vaste of dynamische IP-adressen

SIMPoint biedt M2M-connectiviteit via:
• Dynamische IP-adressen
• Publieke vaste IP-adressen
• Niet-publieke vaste IP-adressen via VPN-verbinding
• Maatwerkoplossingen zoals IP-sec VPN-verbinding en managed VPN-verbinding.

Elke M2M-oplossing vraagt om zijn eigen connectiviteit. We leggen u graag uit wat de verschillende mogelijkheden zijn.

Het verschil tussen vaste en dynamische IP-adressen

Bij de meeste WiFi- en netwerkverbindingen werkt u met een dynamisch IP-adres. Als u online gaat, wijst de server automatisch een IP-adres toe. U merkt hier niets van: u krijgt gewoon toegang tot het internet. Bij een M2M-verbinding met een dynamisch IP-adres kan de SIM-kaart regelmatig een ander IP-adres krijgen. Door het wisselende IP-adres is het niet mogelijk om een verbinding op te zetten naar de SIM-kaart van uw M2M-oplossing.

Heeft u een M2M-verbinding nodig waarbij u alleen data wilt kunnen ontvangen van het gekoppelde apparaat of de machine? Dan is een verbinding met dynamisch IP-adres geschikt voor uw M2M-oplossing. Wilt u ook een verbinding kunnen opzetten naar de SIM-kaart van uw M2M-oplossing, bijvoorbeeld om gegevens uit te lezen of handelingen op afstand uit te voeren? Dan heeft u een SIM-kaart met een vast IP-adres nodig, ook wel fixed of statisch IP-adres genoemd.

Publieke en niet-publieke vaste IP-adressen

Er zijn twee soorten vaste IP-adressen: publiek en niet-publiek. Bij gebruik van een vast publiek IP-adres heeft u geen extra tools of aparte verbinding mogelijk, maar het IP-adres is dan niet afgeschermd. Het alternatief is een niet-publiek vast IP-adres. Met een niet-publiek vast IP-adres kunt u een beveiligde M2M-oplossing realiseren. SIMPoint biedt beveiligde M2M-connectiviteit met niet-publieke vaste IP-adressen via een VPN-oplossing.

M2M-connectiviteit met VPN-oplossing

Bij een M2M-verbinding met VPN-oplossing krijgt de SIM-kaart een vast IP-adres in een niet-publieke reeks. Via onze beveiligde omgeving wordt de VPN (Virtual Private Network) verbinding opgezet. De verbinding komt tot stand door middel van een “switch in de cloud”. Deze cloud-omgeving laat u, nadat u geautoriseerd bent, altijd en overal een verbinding maken met ons datacenter, waarna u via deze beveiligde verbinding uw niet-publieke IP-adressen kunt bereiken. Al het internetverkeer via deze verbinding wordt versleuteld. Afhankelijk van uw wensen kan dit door middel van SSL-encryptie of IPsec.

Via een VPN-verbinding kan uw apparatuur niet zomaar bereikt worden. Dit werkt als een extra beveiligingslaag. Het helpt uw apparatuur beschermen tegen brute force hackpogingen. Dit zijn hackpogingen waarbij wordt getracht de gebruikersnaam/wachtwoord-combinatie van uw apparaat/modem te achterhalen door grote hoeveelheden combinaties van gebruikersnamen en wachtwoorden naar uw device te sturen. Deze hackpogingen hebben overigens ook invloed op uw datagebruik, maar worden door deze beveiligde omgeving geminimaliseerd.

Maatwerkoplossingen voor VPN-verbindingen

Op aanvraag zijn diverse maatwerkoplossingen mogelijk, zoals
Site2site verbinding met IPsec. Dit is een VPN-verbinding tussen twee locaties, bijvoorbeeld tussen uw eigen firewall en onze beveiligde omgeving, die permanent up is. Ook behoort een Managed VPN-verbinding tot de mogelijkheden. Hierbij wordt een device op uw locatie geïnstalleerd die de VPN-verbinding tot stand brengt.